Lenka Jiříková

V naší škole pracuji na pozici vedoucí školního stravování. Kromě přípravy jídel pro děti mám také na starosti výběr a komunikaci s dodavateli surovin, tvorbu skladby jídelního lístku a běžné skladové agendy. Důležitou součástí mého dne je také tvorba výkaznictví a další studium moderních trendů ve školním stravování.

 

Největší odměnou je pro mne spokojený strávník!

Vystudovala jsem SOŠ v oboru kuchař. V gastronomii se pohybuji již od svých šestnácti let a během své profesní kariéry jsem pracovala krom školních kuchyní např. v Grand hotelu PUPP v Karlových Varech.

 

Přestože veřejnost obvykle vnímá školní vaření jako nižší, nebo střední gastronomii,  rozdíl mezi restauračním provozem a školní kuchyní je diametrální. V čem jsou tyto provozy natolik jiné?
– Školní kuchyně nezná pevný jídelní lístek ve smyslu stálé nabídky. Je poměrně málo známým faktem, že stejný pokrm by se na školním jídelním lístku měl opakovat max. jednou do šesti měsíců. Tedy školní kuchyně je daleko pestřejší oproti kuchyni restauračních provozů
– Ve školní kuchyni se nepoužívají polotovary!
– Školní kuchyně prakticky nepodává smažená jídla

Lenka je jedním z pilířů naší školy, je to velice příjemná, pracovitá a svědomitá kolegyně. Nevěřili by jste o kolik víc „prázdných“ talířů nyní po jídle vracíme zpět do kuchyně. Jídlo dětem připravuje jen z těch surovin, které si sama vybere a to dělá poctivě každý den … a když na ní některý z dodavatelů přijde se skvělými akčními cenami z letáku prášků a sušin se zlou se u ní potáže.

Paní kuchařko, prosím ještě trošku přidat